Dupa un smartphone, laptopul este cel mai folosit dispozitiv, pentru ca ne ajuta sa lucram, sa socializam si sa obtinem informatie. Mai mult ca sigur, este un aparat indispensabil, iar gama variata de produse din aceasta categorie se adreseaza unui public mare, tocmai pentru ca exista oferte pentru fiecare buzunar.
Daca vorbim despre performantele hardware ale unui laptop, tinem cont de 3 aspecte importante, mai exact de factorii decisivi atunci cand vrem sa achizitionam un laptop.
1. Procesorul
Aceasta componenta este ”creierul” sistemului, ocupandu-se de calcularea datelor si gandind operatiunile. Se recomanda alegerea unui procesor multi-core precum quad-core sau octa-core. Un procesor cu mai multe nuclee, va asigura un lucru mai eficient, tehnologie care imbunatateste, de altfel, experienta multitasking. Puteti opta pentru procesoare de generatie noua care sa dispuna de tehnologii precum Turbo Boost, Hyper-Threading sau Smart Cache.
2. SSD-ul (Solid state drive)
Acest dispozitiv de stocare a datelor, un fel de Hard Disk mult mai rapid, permite viteze de transfer de pana la 600 MB/s- comparativ cu viteze de pana la 140 Mb/s ale Hard disk-urilor clasice. In principiu, sporeste sesizabil viteza de acces a datelor dintr-un sistem, iar durata de functionare a SSD-urilor este, de asemenea, imbunatatita. Nu intalnim in componenta lui piese mecanice.
3. Durata de viata a bateriei
Autonomia reprezinta aspectul cel mai important atunci cand suntem pe cale sa achizitionam un laptop. Capacitatea bateriei este direct proportionala cu numarul de celule cu care aceasta este prevazut constructiv. Optati pentru baterii bazate pe tehnologia Litiu-Polimer, iar numarul de celule sa fie cat mai mare, proportional cu capacitatea bateriei.
Astfel, in parcurgerea articolului sunt evidentiate plusurile si minusurile fiecarui laptop.
Avantajele si dezavantajele laptop-ului cu SSD
SSD se traduce prin „unitate cu cipuri” si se refera la un dispozitiv de stocare a datelor, iar performantele tehnologiei SSD sunt mult mai superioare fata de cele ale unui hard disk conventional. Se deosebesc de unitatile cu discuri dure clasice (HDD) prin faptul ca folosesc doar microcipuri care retin datele, fara sa aiba parti mobile. SSD-urile sunt mult mai rezistente la socurile mecanice.
- Comparativ cu HDD-urile, acestea au o durata de viata mai mare;
- Daca sunteti in cautarea unui dispozitiv de stocare mai rapid, puteti opta tot pentru SSD. In momentul de fata, vitezele de transfer ale SSD-urilor variaza semnificativ de la un producator la altul si de la un produs la altul, dar, in general, se incadreaza intre 100-600 MB/s;
- SSD-urile se remarca prin rezistenta (la accidente), deoarece nu dispun de parti mobile, fiind bazate în principal pe memorie flash sau DRAM.
- Performante, dar scumpe, SSD-urile sunt mult mai costisitoare fata de HDD-uri.
- Capacitatile de stocare ar trebui sa fie mai mari.
Recomandari laptop-uri cu SSD
1. Laptop Asus VivoBook MAX A541UA-DM1946
× Dispozitivul, cu un design compact de 2 kg si mici dimensiuni, inglobeaza tehnologia ASUS Smart Gesture: componente hardware si optimizare la nivel software pentru a o precizie ridicata;
× Tastatura chiclet beneficiaza de un design imbunatatit, pentru o tastare mai precisa;
× Procesor grafic integrat: Intel HD Graphics 620;
× Tip stocare: SSD, cu o capacitate de stocare de 256 GB;
× Placa video integrata, diagonala de 15.6 inch;
× Autonomie baterie: 5 ore.
× Dimensiuni (W x H x D): 381 x 27.6 x 252 mm
CLICK AICI PENTRU PRET SI ALTE DETALII
× Toate fisierele sunt la indemana dvs. multumita spatiului de stocare de pana la 1 TB. Asus VivoBook va permite sa va conectati mai rapid si mai departe, datorita celei mai recente tehnologii Wi-Fi 802.11ac, care este de aproape trei ori mai rapida decat 802.11n.
2. Laptop Acer Aspire E5-575G-7826
× Sunt incluse transferul mai rapid in retele wireless, memoria sistemului DDR4 de mare viteza, placa grafica NVIDIA GeForce GTX 950M (GDDR5) si compatibilitate cu noul standard reversibil USB Type-C;
× Cu noua si imbunatatita serie Aspire E va bucurati de o experienta media la cel mai inalt standard;
× Procesor grafic integrat: Intel HD Graphics 620;
× Tip stocare: SSD, cu o capacitate de stocare de 256 GB;
× Placa video dedicata, diagonala de 15.6 inch;
× Dimensiuni (W x H x D): 381.6 x 23.9 – 30.2 x 256 mm
CLICK AICI PENTRU PRET SI ALTE DETALII
× Detaliile suplimentare de pe margine evidentiaza aspectul elegant al intregii serii si completeaza designul distinct. In plus veti putea lucra fara alimentare datorita autonomiei bateriei de pana la 12 ore.
3. Laptop Apple MacBook Pro 15
× MacBook Pro de 13 inchi are o autonomie de pana la 10 ore intre incarcari. Iar modelul de 15 inchi are o autonomie de pana la 9 ore;
× Procesor grafic integrat: Intel Iris Pro Graphics;
× Poti conecta sisteme de stocare cu capacitati imense si poti adauga o placa de extensie PCI;
× Tip stocare: SSD, cu o capacitate de stocare de 256 GB;
× Placa video integrata, diagonala de 15.4 inch;
× Capacitate memorie: 16 GB
× Autonomie baterie: 8 ore
× Dimensiuni (W x H x D): 358.9 x 18 x 247.1 mm
CLICK AICI PENTRU PRET SI ALTE DETALII
× Procesoarele quad-Core Intel Core i7 permit efectuarea cu usurinta a celor mai complexe sarcini in aplicatii profesionale (de exemplu, Final Cut Pro X), gratie vitezei de pana la 2,8 GHz, memoriei cache L3 partajate de 6 MB si vitezei Turbo Boost de pana la 4,0 GHz
× Pentru Mackbook Pro de 15 inchi ai stocare flash de pana la de 2,5 ori mai rapida — cu o rata de transfer de pana la 2,0 GBps — care lucreaza impreuna cu procesoarele quad-Core si grafica de inalta performanta.
Avantajele si dezavantajele laptop-ului cu HDD
Hard disk-ul este un dispozitiv mecanic ce utilizeaza ca mediu de stocare unul sau mai multe discuri puse in miscare de un motor electric. Datele si informatiile sunt depozitate pe aceste discuri folosind mai multe capete de scriere/citire fixate la capatul unui brat mobil, dirijat catre alta locatie de pe suprafata discului.
La acelasi pret (ce nu depaseste suma de 1100 ron) puteti gasi laptopul Lenovo IdeaPad 110-15IBR, cu un procesor care prezinta siguranta in functionare, memorie buna, spatiu de stocare din plin, ecran aspectuos si multiple optiuni grafice si laptopul Dell Inspiron cu procesor Intel Celeron N3060, cu un design subtire, o capacitate de stocare de 500 GB, placa video integrata si aproape 6 ore de autonomie de functionare a bateriei.
- Pretul initial de achizitie este mult mai mic;
- Capacitati de stocare bune, chiar si de 3 TB pe un HDD de 3.5 inch.
- In ce priveste performanta, HDD-urile pot accesa o singura informatie intr-un anumit moment, in timp ce SSD-urile pot accesa toate celulele de memorie in acelasi timp;
- Cost pe termen lung;
- Un HDD normal este foarte zgomotos;
- Partile mecanice ale HDD-urilor nu sunt atat de puternice si rezistente atunci cand e vorba de socuri/cazaturi.
Recomandari laptop-uri cu HDD
× Tehnologia ASUS Smart Gesture utilizeaza o combinatie inteligenta de componente hardware si optimizare la nivel software pentru a va oferi o precizie ridicata in controlul device-ului;
× Este echipat cu difuzoare rotunde ce maximizeaza fiecare milimetru cubic disponibil in carcasa;
× Procesor grafic integrat: AMD Radeon R5 Graphics;
× Tip stocare: HDD, cu o capacitate de stocare de 500 GB;
× Placa video integrata, diagonala de 15.6 inch;
× Greutate: 2 kg.
× Dimensiuni (W x H x D): 381.4 x 25.4 x 251.5 mm
CLICK AICI PENTRU PRET SI ALTE DETALII
× Laptop-urile din Seria ASUS X540 sunt echipate cu cele mai noi procesoare, pentru un randament foarte bun in orice situatie. ASUS X540 este echipat cu o carcasa solida si usoara, cu un finisaj premium ce cantareste doar 1.9kg – fiind solutia ideala pentru utilizare portabila.
× AudioWizard va ajuta sa optimizati sunetul cu ajutorul a cinci moduri de auditie pre-setate. Tastarea este mult mai confortabila gratie tastaturii complete de tip chiclet, fabricata dintr-o singura bucata.
2. Laptop Lenovo IdeaPad 100-15IBD
× La doar 22.6 mm si 2.3 kg, modelul Ideapad 100 este perfect pentru orice stil de viata (mereu pe fuga sau stat la birou);
× Cu conectivitatea 802.11 b/g/n WiFi si Bluetooth 4.0, va puteti conecta la internet de oriunde v-ati afla;
× Laptopul este subtire, usor si portabil si se remarca prin caracteristici precum scanarea 3D, control al gesturilor sau comenzi vocale.
× Procesor grafic integrat: Intel HD Graphics 5500;
× Tip stocare: HDD, cu o capacitate de stocare de 1 TB;
× Placa video dedicata, nVidia, seria GeForce;
CLICK AICI PENTRU PRET SI ALTE DETALII
× Este compatibil cu cablurile Kensington lock MiniSaver, cabluri rezistente ce permit fixarea dispozitivul pe un obiect greu sau care nu poate fi miscat. Are o greutate de 2,3 kg si dimensiuni compacte (W x H x D): 378 x 22.6 x 265 mm.
× Cu cele mai recente optiuni de stocare, PC-ul portabil HP 250 asigura performante optime.
× Sasiul durabil va protejeaza computerul portabil, astfel incat sa arate la fel profesional ca si dvs.;
× Ofera utilizatorilor instrumente si servicii simple, de la o singura solutie bazata pe cloud, pentru gestionarea datelor si a securitatii;
× Procesor grafic integrat: Intel HD Graphics 5500;
× Tip stocare: HDD, cu o capacitate de stocare de 1 TB;
× Placa video dedicata, AMD Radeon, R5 M430;
× Autonomie baterie: 12 h
× Dimensiuni (W x H x D): 384.3 x 24.3 x 254.6 mm
CLICK AICI PENTRU PRET SI ALTE DETALII
× Beneficiati de conexiuni rapide cu combinatia LAN Gigabit si WLAN 802.11ac/Bluetooth 4.2.
× Placa grafica optionala AMD Radeon cu pana la 2 GB de memorie video, montata in notebook-ul HP 250, asigura experiente vizuale impresionante pe afisajul FHD optional.
CONCLUZII
Laptopul joaca un rol important in ceea ce priveste buna desfasurare a muncii si a eficientei oamenilor, ajutandu-ne mereu sa obtinem cele mai bune rezultate la serviciu, la scoala sau acasa. Cu un laptop/calculator si acces la internet, putem face cumparaturi, efectua plati sau obtine orice fel de informatie.
Un hard-disk nu va putea egala performanta unui SSD, care se dovedeste a fi superior din multe puncte de vedere.
Singurul avantaj adus de un HDD este capacitatea de stocare generoasa, in vreme ce SSD-ul poate aduce beneficii chiar si unui laptop/computer mai vechi.
SSD-ul poate avea viteza de acces de 100 de ori mai mare decat cea a unui HDD normal. Vitezele de transfer sunt de cel putin 10-15 ori mai mari decat a HDD-urilor actuale ce se gasesc in laptopuri si chiar desktopuri. Un alt avantaj este adus de faptul ca SSD-ul foloseste aproape de 3 ori mai putina energie decat un HDD traditional, mai concret 2W in loc de 6W. Acest consum de curent se traduce intr-o autonomie mai buna pentru laptop.
Gasit initial la un pret ridicat, pe termen lung, un SSD prezinta un cost total de utilizare mai bun (altfel spus, isi scoate banii). Zgomotul produs de acesta este aproape inexistent, iar greutatea mult mai mica.
Deci, ce aleg?
In cazul in care lucrati la birou si aveti nevoie de performanta maxima, in mod cert, aveti o singura varianta: SSD.
Daca utilizati calculatorul doar pentru navigarea pe internet si vizionarea unor clipuri pe Youtube, puteti opta foarte bine pentru un HDD normal. Nu are rost sa dati o suma mare pe un SSD!
- Cele mai bune microfoane pentru podcast - 10 mai 2023
- Cele mai bune drone pentru fotografie - 10 aprilie 2023
- Cel mai bun acumulator extern pentru smartphone - 10 martie 2023