Una din cele mai importante unelte ce nu pot lipsi din garajul sau din atelierul oricarui mester priceput este rindeaua electrica, fiind o solutie extrem de rapida si de eficienta care schimba complet modul de lucru al utilizatorilor. Aceasta unealta este extrem de eficienta si de populara in atelierele tamplarilor si este indispensabila mai ales in productia de mobila. Rindeaua electrica buna va ajuta orice profesionist sa realizeze un volum de munca mare intr-un timp scurt, cu putine cheltuieli si cu minim de efort. Acest dispozitiv este din ce in ce mai popular atat in randul profesionistilor, cat si in randul amatorilor.
Utilitatea unei rindele electrice
Cei care se gandesc sa investeasca intr-o rindea electrica trebuie sa o foloseasca la un nivel intens, in scop profesional, ceea ce presupune o folosire zilnica. Sunt si persoane care o cumpara pur si simplu pentru a-si completa colectia de scule profesionale si pentru a o folosi de cate ori este nevoie, pe o perioada de cativa ani de zile. chiar daca este supusa unei utilizari intense, rindeaua trebuie sa fie suficient de rezistenta si sa aiba o durata de viata foarte mare.
Tipuri de rindele electrice
Pentru cei care isi doresc sa gaseasca rindeaua electrica ideala, oferta foarte bogata de pe piata ii poate coplesi si ii poate determina sa nu poata face diferentierea intre un model bun si unul cu un raport calitate-pret mai putin avantajos. Rindeaua electrica este un model popular si ideal pentru lucrari de dificultate scazuta si medie, fiind recomandata mai ales pentru finisaje, pentru slefuirea suprafetelor din lemn, pentru rotunjirea muchiilor, avand avantajul de a fi usor de transportat si de depozitat datorita dimensiunilor si greutatii reduse. Rindeaua manuala nu poate fi folosita decat pe suprafete foarte inguste, insa va avea o precizie foarte mare.
Rindeaua electrica de banc este un model profesional, ideal pentru prelucrarea lemnului la un nivel cat mai mare, fiind folosita in constructii, in ateliere sau pe santiere, de aceea este recomandabila amplasarea ei intr-o incapere speciala. Acest tip de rindea poate prelucra o cantitate mare de lemn intr-o perioada scurta si poate fi folosita si pe placi de lemn mai late si mai lungi.
Criterii de achizitionare a rindelelor electrice
Performanta motorului este unul din principalele criterii de achizitionare a rindelei electrice, fiind importanta frecventa folosirii si mobilitatea acestei. Motorul poate fi pe inductie sau electric. Motorul pe inductie este regasit cel mai adesea in cazul rindelelor electrice profesionale, fiind mult mai puternic si mai rezistent, astfel incat devine varianta ideala pentru folosire intensa la o frecventa foarte mare. Aceasta rindea are dimensiuni mari si o greutate considerabila, ocupand mai mult spatiu.
Motorul electric este cel folosit in cazul rindelelor pentru hobby sau celor semi-profesionale, fiind suficient de puternic si de eficient, insa numai pentru utilizare moderata, in proiecte mii si medii. Puterea motorului depinde de modelul rindelei electrice, astfel incat cea mai buna rindea electrica stationara va avea un motor cu o putere incadrata in variatia 1000-2500 W.
Metoda de alimentare este un alt criteriu important de achizitionare a rindelei electrice. Sunt modele care se conecteaza direct la o sursa de curent, dar si modele cu acumulator. Rindeaua cu conectare la o sursa de curent este mult mai eficienta fata de cea cu acumulator, cu mentiunea ca trebuie asezata in apropierea unei prize si in achizitionarea acesteia trebuie avut in vedere nu numai lungimea cablulu de alimentare, ci si cerintele de voltaj.
Modelele care se alimenteaza cu acumulator sunt portabile, mult mai usor manevrabile, pot fi folosite oriunde, insa, inainte de achizitionare este bine sa se verifice anumiti parametrii precum timpul necesar incarcarii, perioada de autonomie, tensiunea de alimentare si tipul acumulatorului.
Spectrul de utilizare este un alt criteriu de departajare al acestor masinarii, pe piata fiind disponibile rindele electrice ce pot fi folosite intr-o gama larga de procedee, dar si rindele electrice special fabricate pentru a servi lucrarilor de finisaj si modelarii muchiilor si colturilor. Cei care cauta sa foloseasca rindeaua in scop profesional, in fabricarea pieselor de mobilier spre exemplu, trebuie sa aiba in vedere toate aceste modele, astfel incat sa isi largeasca creativitatea, productivitatea si diversitatea modelelor fabricate.
Cei care cauta o rindea pe care sa o foloseasca in atelierul personal, trebuie sa aiba in vedere un model all purpose, care le va permite sa prelucreze lemnul mult mai repede si mai eficient.
Lama si numarul de cutite este un criteriu demn de luat in calcul deoarece acestia sunt principalii indicatori cu privire la randamentul si la rapiditatea aparatului. Rindelele stationare au o viteza general acceptata si recomandata de 5 si 7 metri pe secunda, in timp ce rindelele pentru hobby sau profesionale au o valoare de pana la 20000 de roattii pe minut, in cazul in care cumparatorii opteaza pentru un model manual.
Pe piata pot fi gasite modele cu minim 2 si maxim 5 cutite si cu o viteza a lamelor de peste 16000 rotatii pe minut.
Dimensiunea rindelei electrice este un alt criteriu important de care trebuie sa tina cont utilizatorii, pe piata existand modele care permit slefuirea pana la o adancime de maxim 4 mm, in functie de performante. Cea mai buna rindea electrica este aceea care permite ajustarea facila a inaltimii, iar pentru modele conventionale, o adancime de maxim 2 mm permisa este mai mult decat suficienta, indeosebi daca este folosita exclusiv pentru finisaje. Latimea de lucru este un alt detaliu important, un model profesional permitand prelucrarea lemnului la o inaltime de 33 de cm si o inaltime de 15.5 cm, iar in cazul modelelor manuale, latimea ideala este de 82 cm.
Astfel, in continuarea articolului, va lasam recomandarile noastre (un scurt clasament realizat in functie de aprecierile cumparatorilor).
1. Rindea Bosch PHO 1500
× Rindeaua este prevazuta cu un maner ergonomic, un buton multifunctional de ghidare si reglare, un dispozitiv de blocare, canale in V si sabot de protectie.
× Puterea nominala a rindelei: 550 W. Puterea utila: 280 W.
× Latimea rindelei este de 82 mm. Viteza de mers in gol este de 19.500 rpm.
× Setul de livrare include o cheie imbus si un cutit de rindea reversibil cu carburi metalice.
× Alimentare: La retea. Greutate: 2.4 kg.
CLICK AICI PENTRU PRET SI ALTE DETALII
2. Rindea Einhell RT-PL 82
× Modelul Einhell RT-PL 82 este prevazut cu un maner ergonomic, un cutit reversibil si un depozit pentru cutit integrat in rindea.
× Puterea rindelei este de 850 W, iar viteza maxima este de 15.000 rpm. Rindeaua se poate folosi pentru lucrari de tip hobby, nu profesionale.
× Alimentare se face la retea, iar lungimea cablului este de 3m.
× Alte caracteristici: posibilitate de evacuare a rezidurilor prin partea dreapta sau stanga, ghidaj paralel.
× Greutate: 3.6 kg.
CLICK AICI PENTRU PRET SI ALTE DETALII
3. Rindea Bosch Professional GHO 6500
× Unealta de bricolaj este prevazuta cu un motor puternic de 650 W pentru viteze mari de rindeluire, ghidare optimizata a aerului pentru evacuarea aschiilor si blocaj de conectare usor de utilizat pentru dreptaci si stangaci.
× Setul de livrare include o cheie hexagonala exterioara, limitator paralel, dispozitiv de rectificat pentru cutite de rindea HSS si dispozitiv de ajustare pentru cutite de rindea HSS.
× Altele: Protejarea piesei de lucru gratie sabotului de stationare si placa robusta cu 3 caneluri in V.
CLICK AICI PENTRU PRET SI ALTE DETALII
4. Rindea electrica MAKITA KP0800
× Rindeaua electrica (succesorul modelelor N1900B si 1902) are un motor de 620 W si este un model compact, cu o greutate redusa ce asigura o manevrara usoara. Designul ergonomic cu maner cauciucat asigura un control si confort sporit.
× Sistem “click-stop” permite ajustarea exacta a inaltimii de rindeluire; usor de citit cu reglaj la 0,1 mm.
× Alimentare: La retea. Greutate: 2.6 kg.
CLICK AICI PENTRU PRET SI ALTE DETALII
Nu in ultimul rand, pentru achizitionarea unei rindele electrice, se va tine cont si de producator, dar si de pret, aceste doua criterii fiind in stransa legatura una cu cealalta. Pretul este influentat de parametrii ce recomanda rindeaua electrica pentru uz profesional sau doar pentru hobby. Exista diferente majore de pret in cazul unor aparate ce par a fi similare sau care apartin aceluiasi brand, cele profesionale fiind mereu mai scumpe.
- Cele mai bune capace de roți auto - 30 iunie 2021
- Cele mai bune lanțuri auto - 15 iunie 2021
- Cele mai bune bare transversale auto - 25 mai 2021