Sistemul centralelor termice pe gaz se bazează pe un cazan pentru a arde combustibilul și a încălzi apa. Această apă este apoi vehiculată prin calorifere sau în conducte de sub podea (dacă locuința are încălzire în pardoseală) pentru a încălzi locuința. Un termostat montat într-o cameră monitorizează temperatura și oprește centrala atunci când este suficient de cald, pornind din nou cazanul când încăperea devine prea rece.
Centralele termice în condensare se dovedesc a fi mult mai eficiente decât modelele vechi, mai sigure și mai prietenoase cu mediul înconjurător. Centralele termice în condensare au o durată de viață mai mare, un principiu de funcționare simplu (eliminarea gazelor de ardere în atmosferă la temperaturi mici, folosindu-se surplusul de energie pentru încălzire) și este avantajoasă din punct de vedere economic (economie de 50% la factura de încălzire.
Centralele termice pe gaz sunt printre cele mai ieftine și accesibile modalități de încălzire, iar în alegerea uneia e ideal să aveți în vedere necesitățile dvs., toate opțiunile și detaliile casei, ținând cont de aspecte precum:
- suprafața care trebuie încălzită (pentru o casă cu până în 3 camere, puterea maximă a centralei poate fi între 24-27 kW, iar pentru o locuință mai mare se recomandă o centrală cu putere între 28-34 kW);
- felul în care este izolată casa;
- numărul consumatorilor de apă caldă;
- eficiența energetică.
Costurile în ceea ce privește încălzirea casei țin atât de centrala termică, cât și de alți factori precum izolația, dimensiunile casei, ale caloriferelor sau cât de eficient este folosită instalația termică. Caloriferele influențează și ele confortul termic, prin urmare, mărimile lor trebuie să încălzească locuința, fără a suprasolicita centrala. În plus, trebuie amplasate corect și aerisite periodic.
Acestea fiind spuse, recomandările noastre sunt următoarele:
Centrală termică murală în condensare Ariston Cares Premium
♦ Tehnologia ecologică a condensării reduce consumul de gaz cu până la 35% față de o centrală convențională, Ariston reușind să îmbine confortul cu eficiența energetică.
♦ Trecând prin teste de calitate în timpul procesul de producție, Cares Premium garantează o rezistență extrem de ridicată în condiții dificile de funcționare pentru o perioadă îndelungată.
♦ Are un design simplu, minimalist și elegant, iar display-ul LCD asigură o utilizare rapidă și facilă.
♦ Putere utilă maximă încălzire: 24.4 kW
♦ Protecție anti-îngheț.
♦ Dimensiuni (ÎxlxA): 74.5 x 40 x 31.9 cm
Vezi aici prețul actual și alte specificații
Centrală murală în condensare Ariston Clas One 30
♦ Ariston Clas One îmbină 4 tehnologii într-un singur produs, noul schimbător de căldură XtraTech fiind proiectat pentru performanțe fiabile o durată lungă de timp.
♦ Design elegant, control avansat, siguranță în orice condiții, funcții inteligente și inovatoare (Funcția Auto, Confort, Autodiagnoză), ecran LCD cu meniu intuitiv toate acestea sunt caracteristicile principale ale centralei Ariston Clas One.
♦ Clasă energetică: A+
♦ Putere utilă maximă încălzire: 31.1 kW
♦ Recomandat pentru încăperi până la 180 mp.
♦ Dimensiuni (ÎxlxA): 74.5 x 40 x 38.5 cm
Vezi aici prețul actual și alte specificații
Centrală murală în condensare Ariston Alteas One Net 30
♦ Design italian, control, conectivitate integrată, eficiență absolută și tehnologii performante sunt caracteristicile principale ale acestei centrale termice. Tehnologia de incalzire prin condensare ONE sporește eficiența și performanțele centralei Ariston Alteas.
♦ Panoul frontal este din sticlă ultraSafe.
♦ Recomandată pentru încăperi de până la 240 mp.
♦ Putere utilă maximă încălzire: 30 kW
♦ Funcția Auto; Funcția Confort, Funcția Autodiagnoză
♦ Dimensiuni (ÎxlxA): 74.5 x 40 x 38.5 cm
Vezi aici prețul actual și alte specificații
Centrala cu condensare Daikin 28 kW D2CND028A1A
♦ Centrala termică Daikin are un schimbător de căldură cu eficiență ridicată și condensare totală, panou de comandă digital, dimensiuni mici și o greutate redusă.
♦ Este recomandată pentru încăperi de până la 260 mp și poate funcționa în mod continuu la o capacitate minimă de 3 kW mulțumită arzatorului din aliaj cu fibre metalice. Este silențioasă, ușor de întreținut și de controlat.
♦ Putere utilă maximă încălzire: 28 kW
♦ Funcții: Pompa low energy Erp; Autodiagnoză; Kit evacuare inclus; Schimbător de căldură INOX; Arzător cu flacără modulată; Ventilator turație variabilă.
♦ Dimensiuni (ÎxlxA): 69 x 44 x 29.5 cm
Vezi aici prețul actual și alte specificații
Un ghid de cumpărare corect trebuie să aducă la cunoștința consumatorului beneficiile și minusurile unui produs, pentru ca acesta să fie cât mai informat.
Pro și Contra:
Astfel, dintre avantajele încălzirii pe gaz menționăm costul mai ieftin, eficiența energetică și ușurința în controlarea încălzirii prin intermediul unui termostat.
Dezavantajele unei centrale termice pe gaz sunt acelea că necesită întreținere periodică (de obicei, se face o revizie anuală pentru siguranță de către o persoană calificată în domeniu), iar sistemele vechi și prost întreținute pot fi periculoase și pot produce scurgeri de monoxid de carbon.
În practică, circuitul este mai complex:
La un sistem de încălzire centrală ne putem gândi ca la un circuit continuu care scoate apa caldă din cazan, prin toate caloriferele, pe rând, și apoi se întoarce pentru a prelua mai multă căldură.
Gazul natural intră în locuință dintr-o conductă din stradă, toată căldura care va încălzi casa fiind stocată, sub formă chimică, în interiorul gazului. Energia termică din gaz este transferată în apă. O pompă electrică împinge apa încălzită prin sistem, fiind destul de puternică pentru a împinge apa la etaj prin radiatoarele de acolo.
Cât despre termostatul inteligent, acesta este ca un termometru încrucișat cu un întrerupător electric (când temperatura scade prea mult în încăpere, termostatul se activează și pornește un circuit electric; când temperatura crește, termostatul oprește circuitul).
Gazele reziduale din cazan pleacă printr-un mic coș și se dispersează în aer.
- Cele mai bune microfoane pentru podcast - 10 mai 2023
- Cele mai bune drone pentru fotografie - 10 aprilie 2023
- Cel mai bun acumulator extern pentru smartphone - 10 martie 2023